מונרסן

מונרסן היא תרופה חדשה המפותחת ע"י חברת Ester Neurosciences LTD.

תרופה זו שייכת לקבוצת תרופות חדשה, אנטיסנס, הבנויות משרשרת חומצות גרעין ומעכבות ייצור חלבונים ע"י הפרעה לתהליך התרגום מגן לחלבון המתאים. היעילות שנובעת מהתערבות ברמת הביטוי הגנטי היא כפולה: ראשית ייצור החלבון מדוכא או מעוכב ושנית, השפעת התרופה מושגת במינונים מאוד נמוכים שמקטינים את הסיכוי לתופעות לוואי.

תרופות אחרות מקבוצה זו נמצאות בשלבי מחקר מתקדמים וניתנות לחולים רבים במסגרת ניסויים קליניים במחלות שונות, בהם עודף של חלבונים מסוימים מביא להופעות של סממנים פתולוגיים של המחלה.

מיאסטניה גראביס היא מחלה אוטו-אימונית, שבה המערכת החיסונית תוקפת את הקולטנים למתווך העצבי, אצטיל כולין. במצב הטבעי, כאשר מתווך זה מופרש על-ידי קצה העצב, הוא נקשר לקולטן שלו (קולטן כולינרגי) על-פני השריר ובכך מושגת התכווצתו. פעילות זו נפסקת עקב התערבותו של האנזים אצטיל כולין אסטראז, שתפקידו לפרק את האצטיל כולין ובכך להביא להרפייתו של השריר. כיוון שבמיאסטניה, מספר הקולטנים הולך וקטן בהתמדה, קיים צורך בזמינות ובכמות רבה יותר של אצטיל כולין באיזור השריר. ניתן להשיג זאת באמצעים שונים, כאשר האמצעי הנפוץ ביותר כיום הוא שימוש במעכבים שונים לאצטיל כולין אסטראז, כדוגמת התרופה – מסטינון. תרופות אלה מאד יעילות תחילה ואולם, עם התארכות משך הטיפול (הכרוני מטבעו), בשל תהליך של משוב חיובי, כמויות האצטיל כולין אסטראז המיוצרות הולכות וגדלות. עקב כך, קטנות הכמויות של המתווך העצבי ויש צורך במתן מינונים הולכים וגדלים של התרופה על מנת להתגבר על ההליך זה.

בניגוד לתרופות כדוגמת המסטינון, שמעכבות את האנזים לאחר ייצורו, מעכב המונרסן את ייצור האצטילכולין אסטראז מלכתחילה, עוד בשלב התרגום מגן לחלבון.

מחקרים בבעלי חיים הראו שמינונים נמוכים של התרופה החדשה יעילים כמו מסטינון, אך ללא תופעות הלוואי הבלתי רצויות של המסטינון.

לאחרונה נערך מחקר בו ניתנה התרופה לחולי מיאסטניה בארץ ובאנגליה. במחקר השתתפו חולים אשר נוטלים בין 3-10 כדורים של מסטינון ליום. במהלך המחקר הפסיקו החולים לקחת מסטינון ולאחר 18 שעות ללא התרופה, החלו לקבל את תרופת המחקר בתדירות של פעם ביום, למשך 4 ימים. בכל אותו זמן ואף יומיים עד שלושה לאחר סיום נטילת התרופה, לא נזקקו החולים למסטינון, עקב הטבה משמעותית במצבם.

במהלך המחקר, יעילות התרופה נמדדה ע"י בדיקות חוזרות של תפקודי שרירים, שכללו מדידת משך הזמן בו ניתן להניף את הידיים והרגלים, חוזק אחיזת כף היד, בדיקת יכולת מצמוץ, בליעה, הרמת ראש ונשיפה מאומצת למכשיר ספירומטר המודד את נפח האויר הננשף. השוואה שנעשתה לפני מתן התרופה ובמהלך הימים בהם היא ניטלה על-ידי המטופלים, הראתה שיפור משמעותי בתפקודם.

לא נצפו תופעות לוואי משמעותיות באף אחד מהחולים, למעט תופעות קלות כגון, יובש חולף בפה ובעיניים, שהתרחשו, קרוב לוודאי, עקב הפסקת השימוש במסטינון ואינן קשורות למתן תרופת המחקר.

תוצאות המחקר נראות מבטיחות ומעודדות, אך יש לזכור שתרופת המונרסן עדיין נמצאת בשלבי מחקר קליני ויש לבצע ניסויים נוספים, במספר גדול יותר של חולים, על מנת לקבוע בוודאות שאכן התרופה יעילה ובטוחה לאורך זמן.

תקציר זה נכתב ע"י ד"ר זיתון מחברת Ester Neurosciences Ltd.
11.5.2003

 

פיתוח חיסון למ.ג.

חברה בלגית רכשה לאחרונה זכויות על פטנט של ד"ר בלאלוק לחיסון כנגד מ.ג.

לפרטים נוספים ניתן לגשת ל: www.curavac.com

הרצאה של ד"ר בלאלוק על החיסון (באנגלית, יש צורך ב http://www.curavac.com/mgfablalock2002.wmv (WindowsMedia